Melnās kafijas cienītāji, kapučīno ar putām atbalstītāji, sojas lattes pazinēji. Mēs visi lieliski zinām, ka laba ūdens un izcili graudi negarantē panākumus. Tikpat svarīgs ir arī veids, kā tiek pagatavota kafija. Mūsdienās arvien lielāku popularitāti iegūst automātiskie kafijas automāti, kas ļauj ar vienu pogas nospiešanu izvēlēties iecienīto kafijas veidu un jau pēc brīža baudīt tās aromātu. Garšīga kafija, kas garšo kā no labākās kafejnīcas, pavadīs tevi katru dienu, taču ir jārūpējas par sava kafijas automāta tīrību.
Kāpēc kaļķakmens attīrīšana no automāta ir tik svarīga?
Neregulāra automāta tīrīšana var novest pie tā, ka kafijas un piena tauki, kas nosēžas uz sienām, kā arī kaļķakmens nogulsnes būtiski maina kafijas garšu. Ja pēkšņi izrādās, ka tava iecienītā kafija vairs negaršo kā vajag, tavs automāts ir jātīra. Ciets ūdens, ko izmanto automātā, laika gaitā var nosēsties gan uz automāta sienām, gan uz tā sildelementa, kā arī uz ūdens vadu. Tādējādi vājinās sildelementa darbības spēks, un vissliktākajā gadījumā tas var izdegt. Nemaz nerunājot par kafijas garšas pasliktināšanos.
Lai nodrošinātu pareizu spiediena kafijas automāta darbību, tam regulāri jāveic atkaļķošana. Jaunākajiem automātu modeļiem ir piesārņojuma noteikšanas funkcija, tādējādi tev nav jāuztraucas par atkaļķošanas atcerēšanos, atbilstoša informācija parādīsies uz automāta displeja. Automātiem, kam šī funkcija nav pieejama, jāpievērš uzmanība, piemēram, skaļākas darbības vai mazākas efektivitātes pazīmēm.
Veidi, kā attīrīt kafijas automātu no kaļķakmens
Ja vēlies atkaļķot kafijas automātu, ir pieejamas vairākas metodes, visas gandrīz vienlīdz efektīvas. Atkarībā no ražotāja ieteikumiem, kas ietverti lietošanas instrukcijā, vari izmantot gatavus tīrīšanas līdzekļus spiediena kafijas automātu tīrīšanai – šķidruma, pulvera vai tablešu formā, vai arī izmantot mājas metodes, izmantojot produktus, kas, iespējams, jau ir mājās. Ja vēlies izmantot mājas metodes atkaļķošanai, izmanto citronskābi vai citronu sulu.
Kafijas automāta atkaļķošana ir samērā vienkārša, automātiskajos automātos bieži vien ir speciāla programmēta uzturēšanas programma, pielāgota konkrētiem modeļiem. Pietiek ar to, lai pielej ūdeni un iebērtu tīrīšanas pulveri, tad ieslēdz automātu un viss ir paveikts. Automāts pats ieslēdz īpašu mazgāšanas programmu, izskalo kafijas un kaļķakmens nogulsnes. Šeit ir vērts atgādināt par ūdens filtra nomaiņu, jo mīksts ūdens ļauj retāk atkaļķot automātu.
Ja vēlies atkaļķot pilienu automātu vai rokas automātu, tīrīšana ietver citronskābes pulvera tējkarotes ieberšanu ūdens tvertnē, pēc ūdens piepildīšanas vienkārši jāieslēdz automāts. Ja citronskābes nav, vari izmantot etiķi, to jāatšķaida ar ūdeni 1:2 un jāatstāj uz vismaz ceturtdaļu stundas. Pēc šī laika rūpīgi izskalo automāta iekšpusi.
Cik bieži jātīra spiediena kafijas automāts?
Ja vēlies vienmēr baudīt pilnīgu kafijas garšu un aromātu, nedrīksti aizmirst par regulāru ierīces tīrīšanu. Tas attiecas gan uz atkaļķošanu, gan piena sistēmas tīrīšanu. Šajā nolūkā visas no ierīces atvienojamās daļas ir jāmazgā zem tekoša ūdens ar vieglu mazgāšanas līdzekli, kas konkrēti var tikt atsevišķi mazgāts, ir atkarīgs no kafijas automāta veida. Pārējie automāta tīrīšanas posmi ir tādi, kā tika aplūkoti iepriekš.
Tas, cik bieži tev jātīra kafijas automāts, galvenokārt atkarīgs no tā, cik daudz kafijas tu dzer katru dienu. Jo vairāk, jo biežāk, citādi piesārņotā ierīce patērēs vairāk elektrības, un tādējādi samazināsies ierīces ekonomiskums. Nedrīkst aizmirst par piena putotāja sistēmu, aizsērējusi piena sprausla pārstāj pildīt savu funkciju, un pie tam veci piena paliekas var ievērojami sabojāt pat no labākajiem graudiem gatavotās kafijas garšu un aromātu.