Piemērotas griešanas dēlītes izvēle nav viegls uzdevums, un ikviens, kas vismaz nedaudz ir interesējies par šo tēmu, to zina. Veikalos var atrast griešanas dēlītes ar noteiktiem izmēriem un biezumiem, izgatavotas no dažādiem materiāliem un izceļas ar oriģinālu dizainu un inovatīviem risinājumiem, kas atvieglo ēdienu sagatavošanu un pasniegšanu. Šajā rakstā apspriedīsim svarīgākos aspektus, kas saistīti ar atbilstošas griešanas dēlītes izvēli. Kas jums būtu jāņem vērā, lai dēlis vislabāk atbilstu jūsu gaidām?
Ko uzzināsiet no šī teksta?
Liela griešanas dēlīšu izvēle var radīt grūtības ar lēmumu pieņemšanu, kurš produkts vislabāk atbilst jūsu vajadzībām. Lai palīdzētu jums izvēlēties virtuves dēlīti, esam sagatavojuši rakstu, no kura uzzināsiet:
- Kā izvēlēties piemērotu griešanas dēlītes izmēru un biezumu.
- Kurām griešanas dēlītēm ir piemērotas dažādiem produktiem.
- Par griešanas dēlītes īpašībām, kas atvieglo ēdienu sagatavošanu.
Kāda griešanas dēlīte būs vislabākā?
Sāksim ar dēlītes izmēru. Dēlītes izmērs un svars ir vieni no svarīgākajiem parametriem, kas ietekmē ērtumu produktu griešanā un dēlītes uzglabāšanu jūsu virtuvē.
Virtuves dēlīšu izmērs un biezums. Kadu dēlīti izvēlēties?
Griešanas dēlīšu īpašības dažādos izmēros:
- Lielas (40x50 cm), biezas (3 vai 4 cm) dēlītes ideāli piemērotas pavāriem, kā arī cilvēkiem, kas bieži gatavo. Lielāka virsmas nodrošina pietiekami daudz vietas darbam, un to biezums nodrošina, ka tās neslīd uz virsmas un tiek lēnāk nolietojumam.
- Vidējas (30x40 cm) un mazākas (25x30 cm) dēlītes būs piemērotas kā rokas instrumenti virtuvē, uz kuriem var sasmalcināt nelielus dārzeņus vai sierus. Mazākas dēlītes parasti ir arī plānākas un vieglākas – atkarībā no materiāla, tās var būt tikai ap 5 mm (plastmasa dēlītes) vai vairāk par 2 cm biezas.
Kā mazgāt un žāvēt dažāda izmēra dēlītes?
Liels koka dēlis aizņem vairāk vietas un to ir grūtāk mazgāt. Lielām dēlītēm, īpaši tām, kuras nevar mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, noderīgs var būt regulējamas platuma virtuves trauks, uz kura var žāvēt dēlītes pēc mazgāšanas vertikāli.
Mazākas dēlītes var uzglabāt daudzās vietās un tās ir vieglāk mazgāt – stikla un plastmasas dēlus nelielā izmērā bez problēmām var ievietot trauku mazgājamajā mašīnā. Mazgāšanu zem tekoša ūdens atvieglos izvelkama virtuves batereja. Dēlītes var viegli pārvietot un ielikt smalcinātos produktus tieši katlā – tās ir labākās dēlītes ceļojumiem.

No kā griešanas dēlis?
Griešanas dēļus mēs varam arī sadalīt atkarībā no materiāla, no kura tie ir izgatavoti. Katram materiālam ir dažādas īpašības un tas ir piemērots dažādu pārtikas produktu griešanai – mums vajadzētu izmantot vienu dēli dārzeņu, augļu un maizes griešanai, bet citu neapstrādātas gaļas un zivju griešanai.
Dēlīši izgatavoti no koka
Koka dēlītes vislabāk piemērotas maizes griešanai un uzkodu pasniegšanai, piemēram, sieriem. Dabais materiāls padara tās universālas un piemērotas visās virtuvēs. Koka dēlītes nenosmalcina nažus un iztur augstu temperatūru – tie var būt kā karstu katlu un trauku pamatnes. Trūkums koka dēlīšu gadījumā ir salīdzinoši ātra mitruma uzsūkšana, tāpēc tām nepieciešama regulāra impregnācija (vārtīšana ar sāli un ēdamo eļļu). Koka dēlītes ir piemērotas tikai mazgāšanai ar rokām.
Koka dēlītes izgatavotas no dažādām koksnes sugām, visbiežāk tās ir:
- ozols (ciets un izturīgs, ar raksturīgu izskatu),
- akācija (akācijas koksne ir ļoti izturīga),
- buks (cieta koksne ar vienmērīgu struktūru),
- bumbiere (smaga un cieta, ar silto nokrāsu),
- pelni (diezgan smagi un izturīgi, izturīgi pret skrāpējumiem),
- ebons (ar īpaši izturīgu un skaistu koksni).
Bambusa virtuvju dēlītes
Bambusa griešanas dēlītes ir ekoloģiskas un lētākas par koka dēļiem. Bambusa dēlītes izgatavotas no presētas bambusa zāles, kas aug diezgan ātri, un tā audzēšana neietekmē vidi negatīvi. No bambusa izgatavotas griešanas dēlītes ir vieglas un neuzsūc ūdeni tik ātri kā koka dēlītes. To virsmai ir arī dabiskas antibakteriālas īpašības un tā nenosmalcina nažus. Tās ir ikdienas lietošanai piemērotas dēlītes – piemērotas dārzeņu un augļu griešanai un svaigas maizes, šķiņķu un sieru griešanai. Bambusa dēlis neprasa impregnēšanu ar ēdamo eļļu un sāli.
Griešanas dēļi no akmens
No akmens izgatavoti virtuves dēļi raksturojas ar izturību pret skrāpējumiem un vieglu tīrīšanu. Akmens neuzsūc smaržas un mitrumu, kā dabīgais koks, tāpēc tas derēs neapstrādātas gaļas, zivju un sieru griešanai. Materiāls arī iztur augstu temperatūru – tie ir ārkārtīgi izturīgi dēļi. Diemžēl akmens dēļi ir diezgan smagi, atšķirībā no koka vai plastmasas dēļiem. Dēlīšus nedrīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, un to virsma var nosmalcināt nažus.
Visbiežāk izvēlētie akmens dēļi:
- marmora (marmora dēlis ir skaisti rakstains un izturīgs),
- granīta (granīta dēlis ir izturīgs pret skrāpējumiem),
- slānekļa (ar interesantu faktūru un vienkrāsainu krāsu).
Stikla un keramikas dēļi
Tie ir labākie virtuves dēlīši, kad runa ir par higiēnas uzturēšanu. No rūdīta stikla vai keramikas izgatavoti dēļi neuzsūc mitrumu un smaržas. Piemērots materiāls arī kavē baktēriju un pelējuma izplatīšanos uz dēļa virsmas. Stikla dēļi ir lieliski piemēroti, pirmkārt, gaļas un zivju griešanai, tos var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā (keramikas dēlis nav piemērots trauku mazgājamai mašīnai). Liela priekšrocība ir to efektīvais izskats un pieejamība dažādos formos un ar dažādām krāsām un rakstiem. Diemžēl stikla dēļi var nosmalcināt nažus un tos ir viegli sasist, tāpēc ar tiem jārīkojas uzmanīgi, lai neplīstu.
Plastmasas griešanas dēlītes
Tas ir virtuves dēļu veids, kas iegūst lielu popularitāti būtiskās praktiskās izmantošanas un salīdzinoši zemās cenas dēļ. Plastmasas griešanas dēļi ideāli piemēroti ceļojumiem, jo tie ir viegli un viegli uzturami tīrībā. No plastmasas veidoti dēļi neuzsūc smaržas un mitrumu, tāpēc būs piemēroti gaļas griešanai. Tie arī derēs maizes un dārzeņu griešanai. Intensīvas lietošanas gadījumā plastmasas dēļi var tikt bojāti (uz dēļa virsmas var rasties skrambas, kurās varētu vairoties baktērijas), tādēļ tie regulāri jāmaina.
Oriģinālās griešanas dēļi
Griešanas dēļi ir obligāts elements mūsu virtuvē – virtuves dēļi ne tikai praktiski tiek izmantoti, bet arī ir dekoratīvi papildinājumi virtuves iekārtojuma interjeriem. Tie arī var kalpot kā efektīvas paplātes, lai pasniegtu uzkodas. Ir vērts pievērst uzmanību tam, ka griešanas dēļiem ir arī risinājumi, kas atvieglo komforta un higiēnas uzturēšanu griešanas laikā.
Daži griešanas dēļi ir aprīkoti ar pret-sļīdiem elementiem un speciālām rievām, kur uzkrājas šķidrumi, kas izplūst no dažādiem produktiem (visbiežāk to ir bambusa vai koka griešanas dēlī). Vajadzības gadījumā dēļus var arī salocīt uz pusēm, tāpēc viegli ielikt sastāvdaļas tieši katlā. Virtuves dēļi var būt divpuses.
Kādu griešanas dēli izvēlēties?
Piemērotas griešanas dēlītes izvēle galvenokārt atkarīga no lietotāja vajadzībām. Pērkot griešanas dēļi, galvenokārt jāpievērš uzmanība tam, kuram produktam piemērota dēle un cik daudz vietas mums ir virtuves uzglabāšanai. Ļoti svarīgi ir arī griešanas dēlītes estētiskais izskats – tās pieejamība plašā krāsu, rakstu un formu klāstā ļauj vislabāk to pielāgot savām vajadzībām, kā arī interjera dekoram un virtuves iekārtas elementiem, piemēram, granīta izlietnes krāsai. Ideāls dēlis ir tikai tas, kas ir funkcionāls un estētiski izskatās.